LISSABONIN TOP 10

Oi Lissabon veit sydämeni. Tästä kaupungista löytyy niin paljon nähtävää, lämpöä ja urbaania kulttuuria. Jos mietit reissua Euroopan sisällä ja haluat yhdistää kaupunki-, ja rantaloman, niin harkitse vakavasti Lissabonia! Jotenkin tuntuu siltä, että edelleenkin monet unohtavat Portugalin matkakohteena ja suuntaavat automaattisesti esimerkiksi Espanjaan tai Italiaan. Ei ehkä kannattaisi, sillä muuten tämä helmi jää näkemättä. Lissabon pääsi ehdottomasti ihanimpien kaupunkien listalleni, jaetulle ykkössijalle Berliinin kanssa. Molemmissa on samanlaista rosoista tarttumapintaa. Täällä näkisin itseni jopa asuvan, enkä julista tällaisia lauseita kovin usein. Mutta mennään asiaan – kokosin Lissabonin TOP 10 – listan, eli parhaat paikat jotka kannattaa laittaa omalle listalleen ja kokea kaupungissa vierallessaan.

 

1. Castelo de São Jorge – kaupungin upein näkymä

x Ota metro Rossion asemalle ja kävele 15min São Jorgen linnalle (Alfamassa). Heti linnaan astellessa avautuu upein näköalapaikka (portugaliksi Miradouro) kaupungin yli – postikorttimaisemassa Baixan punatiiliset talot ja Tejo-joki.

x 8,50€

x Avoinna 9.00-21.00 (maalis-lokakuu) / 9.00-18.00 (marras-helmikuu)

 

2. LX Factoryn sunnuntaikirppis

x Rua Rodrigues Faria 103 / Alcantara

x Entinen tehdasalue > nykyään täynnä luovien alojen työhuoneita, katutaidetta, kahviloita, baareja ja design putiikkeja. Törkeen ihana! Coolit hipsterit suuntaa tänne (ja muutkin). Itse löysin käsintehdyt korvikset ja kaverini Bowien vinyylin.

x Sunnuntaisin LX Market 11.00-18.00, muina päivinä ei myyntitapahtumaa, mutta kahvilat ja putiikit avoinna.

 

3. Golden Gate look a like : 25 de Abril – silta

x Ponte 25 de Abril / Alcantara

x Jos olet kävelijätyyppiä lähde Cais do Sodrésta Belémiin Tejo-joen vartta pitkin. Voit myös vuokrata pyörän. Puolivälissä matkaa Alcantarassa  25 de Abril –  silta sekä satama-alue avautuvat massiivisena tien vasemmalla puolella ja LX-factory oikealla.

 

4. Kävele pitkin Bairro Alton kapeita kujia

x Lissabonia ei turhaan sanota seitsemän kukkulan kaupungiksi, mukulakivikatujen ja kukkuloiden kipuaminen käy melkein treenistä. Toisaalta kukkulainen kaupunki tarkoittaa myös sitä, että Lissabon on täynnä upeita näköaloja. Parasta antia olikin ihan vain kävellä pitkin kaupungin kapeita kujia.

x Toinen näköalasuositus Bairro Altossa on Miradouro de Santa Catarina. Täältä löydät paikalliset nauttimassa elämästä, viinilasi toisessa kädessä ja kitara toisessa. Toimii!

 

5. Jeronimos luostari Belémissä

x Praça do Império 1400-206 / Belém

x UNESCON suojelema upea kompleksi on Belémin ellei koko Lissabonin mahtipontisin nähtävyys. Mykistävää arkkitehtuuria.

x 10,00€ (*paketti yhdistettynä Belémin torniin 12,00€)

 

6. Maista Pastel De Natoja ja jää koukkuun ikuisesti

x Pastel de Nata on kuin Crème brûlée yhdistettynä rapeaan taikinapohjaan ja sitä ei voi olla löytämästä kaupungin lukuisista kahviloista.

x Kuuluisimmat alkuperäiset vaniljakreemileivokset Pastéis de Belémit löytyvät nimensä mukaisesti Belémistä

 

7. Fiilistele kaupungin jokaista tiiliä, ovea ja ikkunaa

x Lissabonissa on vaikea kävellä huokailematta ihastuksesta jokaisen oven kohdalla. Kaupungissa on jopa oma tiilimuseonsa!

 

..Lisäksi en voi olla suosittelematta päiväretkiä Lissabonista:

8. Cascais

x Vain 30min junamatkan päässä Lissabonista löytyy tämä hurmaava rantakaupunki. Toki muutkin turistit ovat Cascaisin löytäneet, eli mikään täysin piilotettu helmi ei ole kyseessä.

x Et voi jättää väliin intialaista ravintolaa Masalaa! (Rua Frederico Arouca 288) Ruoka, palvelu ja tunnelma 10+.

 

9. Sintran linnat

x Myöskin yksi UNESCON maailmanperintökohteista, enkä yhtään epäile miksi. Monta kertaa täytyi hieraista silmiään miettien onko keskellä elokuvan lavasteita tai satumaista unta. Mystinen Sintra on todellakin käymisen arvoinen.

x Tärkeimmät nähtävyydet: Pena palatsi (alla) ja Maurien linna

x 14,00€ / 8,00€ (*kannattaa kuitenkin ostaa Sintran nähtävyyksien liput pakettina, jolloin hyödyntää pakettialennuksen)

 

10. Cabo da Roca, Manner-Euroopan läntisin niemi

x Cabo da Roca on Manner-Portugalin ja koko Manner-Euroopan läntisin kohta, ”the end of the world”. Edes kuvat eivät tee oikeutta tälle henkeäsalpaavan upealle paikalle. Olen vieläkin sanaton koko paikasta, sekä niin kiitollinen että sain jakaa tuon hetken allaolevien ihanien tyyppien kanssa. Ja kyllä, Atlantilla on tuulista!

x Yhdistä Sintran matkaan: reilu 30min bussimatka Sintrasta suloisten portugalilaisten kylien läpi

SHARE:


2 comments so far.

2 vastausta artikkeliin “LISSABONIN TOP 10”

  1. Hyvä kooste! Lissabon on listoilla. Kai se pitää toteuttaakin jossain vaiheessa.

    • Aino sanoo:

      Kiitos kommentistasi! Ehdottomasti suosittelen Lissabonia, lähialueiltakin löytyy niin paljon nähtävää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *