10 x TAVARAT JOITA EN ENÄÄ OSTA

 

 

Moikka tyypit, ihanaa perjantaita ja kesäkuuta! Tänään halusin puhua aiheesta, joka liittyy minimalistiseen ajattelutapaan. Viime vuonna koko maailma oli hulluna KonMaritukseen, josta itsekin kirjoitin. Tänä vuonna olen itse hullaantunut tavaroiden karsimisen lisäksi mentaaliseen siivoukseen ”mental decluttering”. Siitä voisin kirjoittaa lisääkin mutta jos tuntuu että päässä on liian monta välilehteä auki jatkuvasti, voi oman kotinsa ja tavaroidensa tarkastelusta olla hyötyä. Olen itse huomannut liian suuren tavaramäärän ja sotkuisuuden ahdistavan. Tavaroista täytyy pitää huolta, enkä nää mitään syytä säilyttää sellaisia esineitä jotka seisovat paikallaan pölyttymässä tuomatta minkäänlaista iloa tai hyötyä elämääni. Lyhyesti sanottuna minimalismi tarkoittaa keskittymistä itselleen tärkeisiin asioihin ja luopumista kaikesta muusta. En missään nimessä ole itse täydellinen, mutta pikkuhiljaa minimalistinen ajattelutapa on tuntunut paremmalta ja paremmalta. Tuntuu mahtavalta käyttää omat tienaamansa rahat itselle tärkeisiin asioihin, eikä impulsiivisiin ”ihan kiva” ostoksiin. Kun shoppailua ei käytä lääkkeenä oman tyhjyyden/surullisuuden/minkä tahansa tunteen helpotukseen säästyy rahaakin huomaamatta. Seuraavia asioita en enää osta.

 

Vaateet, jotka eivät tunnu hyvältä tai jotka eivät sovi yhteen yhdenkään omistamani vaatekappaleen kanssa. Shoppailen nykyään vähemmän ja vähemmän huvin vuoksi, enemmänkin tarpeeseen tai tietoisesti ja harkitusti. En osta enää vaatteita vain siitä syystä että ne on alessa. Enemmänkin haluan miettiä ostaisinko sen jos se maksaisi 3x hintansa verran?

 

Tuplat tai varakappaleet eli omistan aina vain yhden kappaleen yhtä tavaraa. Käytän yhden shampoon kerrallaan, yhden meikkivoiteen kerrallaan ja niin edelleen. Tämä auttaa paitsi siihen, ettei kaapit täyty äärimmilleen, tuotteet eivät vanhene liian aikaisin sekä tuotteen loputtua uuden ostaminen tuntuu paljon paremmalta. Eikä tarvitse käyttää aikaansa valinnan vaikeuteen koska vaihtoehtoja on yksi. Sen yhden tavaran arvostaminenkin nousee huimasti.

 

 

 

 

Kausittaiset koriste-esineet. En omista tai osta pääsiäistipuja, jouluverhoja tai vaihda kesällä tyynynpäällisiä. Lapsuudenkodistani näitä jo löytyy tarpeeksi (kaikella rakkaudella)

 

Kirjat, lehdet, CD:t, DVD:t. Teininä ostin paljon levyjä, mutta nykypäivänä kaikki löytyy netistä tai Spotifysta. Tietenkin olisi mukava tukea musiikkiteollisuutta ja artisteja ostamalla konkreettinen levy, mutta en enää valitettavasti koe sille tarvetta. Käyn sen sijaan keikoilla.  Myöskään telkkaria en omista ollenkaan, enkä ole omistanut moneen vuoteen. Välillä himottaisi katsoa Netflixiä isolta screeniltä. Siksi pitää mennä kavereille katsomaan.  Toisaalta myös tv-mainokset ärsyttää, joten Netflix it is!

 

Siivousaineet. Tällä hetkellä käytän vielä kaupasta ostettuja puhdistusaineita, mutta heti kun ne loppuvat aion valmistaa itse omat DIY-henkiset siivousaineet esimerkiksi etikasta ja eteerisistä öljyistä. Liittyen siivoamiseen, ostin vihdoin pesupähkinöitä jotka toimivat pyykinpesussa kuin unelma.

 

 

 

 

Astiakokoelmat. Siis kuinka monta lautasta tai kahvikuppia ihminen tarvitsee? Ei oikeasti kovin montaa, itse omistan neljä lautasta ja neljä kahvikuppia.  Pieni astiakokoelma helpottaa huomattavasti tiskaamista, koska jossain vaiheessa on vain pakko tiskata kun astiat loppuvat kesken. Joskus kuvittelin oikeanlaisen astiakokoelman keräilyn olevan merkki aikuisuudesta ja siitä että ”I have my shit together” (Pardon my Finglish)  Nykyään käytän rahani mielummin johonkin muuhun.

 

Hiusvärejä. Värjättyäni hiuksiani niin kotiväreillä kuin kampaajan penkissä lähes kymmenen vuotta ymmärsin että se mitä oikeasti haluan on helppous, oma luonnollinen hiusväri.

 

 

 

Mitä tuotteita te ette enää osta? Olisi mahtavaa kuulla herättikö postaus ajatuksia?

 

 

SHARE:


0 comments so far.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *